“Sensitieve Weerbaarheid” week 3

“Aarden

Bij centreren leer je ook je energie naar de aarde te richten. Je energie in evenwicht brengen en omlaag richten, gronden, oftewel aarden, is enorm belangrijk voor hoogsensitieve personen. De aandacht van hoogsensitieve is vaak te hoog gericht (niet voldoende in contact met de aarde en met hun eigen lichaam). In gezelschap van meerdere personen trekken veel hoogsensitieve personen zich in zichzelf terug. Je doet dit om jezelf te beschermen tegen een overdaad aan prikkels van buitenaf. Dat gaat zo: je voelt je gespannen en trekt je terug naar binnen toe, naar een veilige plak in je lichaam, en je gebruikt je huid als schild tussen jou en de ander. Hiermee verzwak je je energieveld, je raakt fysiek gespannen en dus eerder vermoeid en geestelijk en emotioneel maak je jezelf zo afgesloten en zwak. Door te centreren en te aarden herstel je weer en bovendien kun je ook vaak voorkomen dat je uit balans raakt en overspoeld wordt door impulsen uit de buitenwereld en door je eigen innerlijke dialoog. Je wint aan kracht, helderheid en stabiliteit.
Energetische zelfbescherming
De energetische zelfbeschermingsoefeningen hebben een centrerende werking. Experimenteer ermee, het kan een groot verschil maken in je beleving. Inzicht in dit proces en het regelmatig doen van de oefeningen hebben veel mensen geholpen meer in contact te blijven met hun eigen kracht. Centreren is je concentratie en energie naar je energetische middelpunt brengen, dat vlak onder je navel ligt. Elke keer dat in deze beschrijving gevraagd wordt je te centreren, betekent dat ook dat je je energie aardt, dat wil zeggen dat je je energie – zoals in de onderstaande oefening – verder omlaag in verbinding met de aarde brengt. Diep ademhalen betekent dat je buik als een ballon naar buiten gaat als je inademt en naar binnen zinkt als je uitademt. De oefeningen geven meestal meer helderheid en stabiliteit. Het kan ook zijn dat je pas een kwartier, uur of een dag verder een effect merkt. Dat komt doordat je tijdens deze oefeningen (en als gevolg ervan), al je emoties tijdelijk bewuster gaat voelen. Je kunt bijvoorbeeld verwarring of onzekerheid voelen en wat later merken, doordat je die gevoelens niet wegduwde maar doorleefde, dat je rustiger bent.
Oefening: Je steviger voelen
In deze oefening ga je jezelf op energetisch niveau aarden, centreren en beschermen.
. Schud je armen en benen los
. Ga gemakkelijk en rechtop zitten, met je voeten op de grond, sluit je ogen, haal rustig en diep adem en begin met aarden: richt je aandacht op je stuitje en stel je voor dat van daaruit een energiebaan of een lichtwortel naar beneden loopt die jou energetisch met de aarde verbindt.
. Ga dan verder met centreren. Richt je aandacht op het centrum van je lichaam, het punt vlak onder je navel.
. Stuur al je gedachten en gevoelens omlaag naar je centrum.
. Stel je voor dat je daar een kleine plek lichtende energie ziet en voelt die zich met elke ademhaling uitbreidt. Ontspan je lichaam en voel die energie diep in je.
. Laat dat licht sterker worden zodat het je tenslotte helemaal vult en om je heen schijnt als een beschermende uitstraling, waardoor je je licht, stevig en veilig voelt.
. Houd dit gevoel bij je en doe je ogen weer open.
Oefening: Centreren in gezelschap
Als je je moe, verward, onzeker en opgejaagd voelt, of wanneer alles je dreigt te overspoelen, centreer jezelf dan. Na enige oefening kun je het volgende ook in gezelschap doen met je ogen open.
. Centreer.
. Visualiseer je aardingsverbinding.
. Voel het contact van je voeten met de grond ga rechtop zitten of staan, ontspan je schouders en begin vrij adem te halen.
. Ontspan en laat je adem diep in je lichaam zakken, adem in je buik.
. Omhul jezelf in gedachten met het licht uit je centrum. Die uitstraling is als een beschermende laag. Belastende energie ketst daarop af. Je beschermt je eigen ruimte. Als je je weer tot de buitenwereld, richt zul je meer ontspannen en steviger zijn.
Oefening: Energie vanuit je centrum laten stromen
Terwijl je met andere dingen bezig bent kun je je natuurlijk ook centreren. Als je al gewend bent om thuis te centreren, zal deze oefening makkelijker gaan. Vooral bij spannende en belangrijke dingen of gewoon omdat je daar behoefte aan hebt is dit een simpele maar sterk werkende methode om helder en bij je kracht te blijven.
. Doe het bijvoorbeeld als je loopt. Stel je voor dat de energie voor deze beweging uit je middelpunt naar je benen en voeten stroomt.
. En stel je, als je praat, voor dat die energie vanuit je middelpunt naar je stem stroomt.”

“Hoog sensitiviteit als kracht” van Caroline de Bont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: