Vechtscheiding & oudervervreemding

Elke dag verliezen tussen de 20 en 40 minderjarige kinderen voor enige tijd of permanent contact met een van of beide ouders. Hoe komt dat? Veel ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding die, in de meeste gevallen, helaas draait om geld. Geld is voor veel mensen de grootste ergernis in het leven… Hoe meer geld er in het spel is, des te meer mensen willen laten zien hoe goed ze kunnen presteren.
Geld heeft de vervelende eigenschap dat het de persoonlijkheid en echtheid uit je leven haalt. Het maakt mensen oppervlakkig en gevoelloos. De echtscheiding van een getrouwd stel is hier vaak een voorbeeld van. Er komt een dure advocaat bij kijken en beide zetten alles op alles op te winnen. Deze strijd wordt natuurlijk gevoeld door de betrokken kinderen, maar dat maakt op zo’n moment niet meer uit.
Een kind weet niet wat het is om te kiezen tussen ouders. Logisch, want er is geen kind die wil kiezen tussen beide ouders. Een kind wil dat zijn/haar vader en moeder (ook als ze niet bij elkaar zijn) er voor het kind zijn als dat nodig is. Dat kan zijn voor een vraag, om iets mee te delen of als voorbeeld. Dit is een belangrijk onderdeel van een gezonde opvoeding, maar een toename van vechtscheidingen van 10% naar 20% maakt dit voor veel kinderen onmogelijk, omdat alleen de belangen van de ouders nog een rol spelen.
De vechtscheiding zorgt ervoor dat de ouders tegenover de kinderen omlaag worden gehaald. Er worden negatieve verhalen verteld en de andere ouder wordt respectloos behandeld door de andere. Dit slaat over op de kinderen en het is dan ook niet gek dat kinderen het daar moeilijk mee hebben. Er wordt namelijk niet meer gedacht aan het kind en de ouders zien dat niet meer in. Dit moet echt anders.
Het kind hoort altijd op de eerste plek te komen, maar met de huidige trend van toenemende vechtscheidingen zie je dit juist steeds minder gebeuren. Tijd om dus aan de bel te trekken en mensen de ogen te laten openen. Ouders hebben ooit voor elkaar gekozen en hebben samen de stap gezet om het kind te nemen. Laat het kind daarom buiten de scheiding en zorg dat kinderen niet worden beschadigd. Los het netjes en liefdevol op en ga vervolgens je eigen weg. Dat is uiteindelijk het beste voorbeeld voor het kind. Ook als het leven niet makkelijk is kan je een kind leren om op een normale respectvolle manier met iemand om te gaan, zodat iedereen daar gelukkiger van wordt. Vooral het kind.

Volgende week komen met het 3e blog over dit zeer belangrijke onderwerp voor ons nageslacht:

“Wat is oudervervreemding en ouderverstoting en wat doet dit met kinderen volgens de kinderombudsman”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: